Birmalegenden    Den Heliga Birman är en legendarisk ras. Det finns berättelser om hur birmarasen grundades och en av dessa legender härstammar enda från vikingatiden. Det är upp till var och en att bedöma om den är trovärdig eller inte...

Legenden om "Burmas heliga katt"På 800-talet fanns det många tempelriken i de sydostasiatiska länderna Burma, Thailand och Kambodja. Varje kungadöme var uppbyggt runt ett buddhisttempel, som ofta var hotade av rövare. I templen bodde också helvita katter som symboliserade de döda prästernas själar, och som dessutom ansågs vakta templen mot inkräktare... I ett av templen, Lao-Tsun, bodde Sinh. Det var en vit katt med bärnstensfärgade ögon som var sällskapskatt åt översteprästen Mun-Ha. En natt bröt sig en rövare in i templet, och medan översteprästen låg och bad, stacks han ner av den onda rövaren. Prästen ramlade ihop döende, vid foten av en gudinnastaty.

Gudinnastatyn var gjord av finaste guld och hade vackra safirblå ögon. Katten Sinh, hoppade då upp på den gamle prästen, vars själ genast flyttade över till katten. Den vita pälsen skuggades av reflexerna från guldstatyn, som då blev gyllenfärgad. Det var bara tassarna, som vilade mot översteprästens kropp som förblev vita. Ansiktet, öronen, svansen och benen fick färgen av fruktbar jord och ögonen blev safirblå, liksom gudinnans ögon. Enligt berättelsen låg Sinh kvar vid sin herres kropp i sju långa dagar och vakade över den. Han vägrade äta och dog sedan även han, och tog samtidigt med sig sin herres själ in i paradiset. Och i samma stund fick templets alla övriga 99 katter, Sinhs nya färg.

Historien fortsätter flera hundra år senare, under sent 1800-tal, då Lao-Tsuns prästerskap fördrevs från sitt älskade tempel. Tursamt nog, dök två upptäcksresande män; fransmannen Auguste Pavie och engelsmannen major Russel-Gordon, upp som hjälpte prästerna fly över till Tibet. Där grundade de ett nytt tempel. Och så, år 1919 sändes två tempelkatter, en hane och en hona, som gåva från Tibet till Frankrike, som ett tecken på tacksamhet. Tråkigt nog dog hanen men den dräktiga honan Sita överlevde, och blev enligt legenden grundaren till birmarasen i Europa.


Fakta om den Heliga Birmans rashistoria


Rasen Helig Birma etablerades först i Sacre de Birmanie, Frankrike. Och 1925 godkändes birmarasen där och senare även i Tyskland. När andra världskriget började, stoppades kattaveln i Europa. När freden kom fanns det bara två överlevande birmakatter kvar i väst. Rasen har sedan dess hämtat sig och har spridits till många andra länder. I Sverige registrerades den första birman 1968, men hade då varit godkänd som ras sedan 1946. Det sägs också, att ett amerikanskt par stärkte birmarasen med två nya katter som de hämtade hem från Kambodja, direkt från ett tibetanskt tempel...

Hur det är med den saken vet jag inte, men en sak vet vi i alla fall; Helig Birma är en ovanligt vacker kattras. Kanske har den också en ovanligt märklig historia bakom sig?

   Källa: Stora boken om katter, Michael Pollard (1999)  Upp